Gå til hovedindhold
Lindab Logo
Choose languge
Log ind

Årshilsen 2023 fra ventilationsafdelingen

PressemeddelelseDEC 12, 2023 09:00 CET
Lindabs salgsdirektør for ventilation, Puk Spencer, ser tilbage på et omskifteligt 2023, hvor der er faldet ro på energi- og materialepriser.

Efter et ekstraordinært 2022 for hele byggeriet fortsatte 2023 i et blandet og udfordrende spor. Det har også været tilfældet for Lindab, selvom vi egentlig har kunnet holde aktiviteten rimelig høj i 2023.

I store dele af 2022 og 2023 er produktionsomkostningerne steget markant, og det har ændret vilkårene for branchen. Højere energi- og materialepriser var meget håndgribelige modstande i især første del af 2023, og vi står lige nu på tærsklen til en vinterperiode, hvor der er lidt usikkerhed om retningen for f.eks. stålpriserne.

Stålværkerne forsøger at holde priserne oppe, men vi håber samlet set, at mindre efterspørgsel vil holde priserne nogenlunde i ro, og det kommer både vores kunders og Lindabs forretning til gode.

Samlet set er vi fortrøstningsfulde, når det kommer til at holde driftsomkostninger og priser på et fornuftigt niveau, der dog samlet set er højere end i perioden før de seneste par års urolige markeder.


Lindabs salgsdirektør, Puk Spencer, ser tilbage på et omskifteligt 2023, hvor der er faldet ro på energi- og materialepriser. Til gengæld driller renten i forhold til nye projekter, og derfor har hun og resten af virksomheden blikket vendt mod rentemarkederne i 2024.

Rente og inflation bliver afgørende

I takt med, at de største udsving er overstået i vores produktion, er der til gengæld kommet en udfordring til for mange af vores kunder – og det er et højere renteniveau.

2023 blev nemlig året, hvor prisen på kapital gik yderligere i vejret ovenpå en mærkbar stigning i 2022. Og det er for alvor begyndt at gøre ondt på mange professionelle aktører og dermed de projekter, som Lindab leverer til.

Vi kan konstatere, at der bliver igangsat færre byggerier sammenlignet med 2022 og 2021. Lige nu har vi dog stadig en del ”gamle” projekter i ordrebogen, men dem kan vi ikke leve af i fremtiden.

Det bliver derfor spændende at se, hvordan interessen kommer til at udvikle sig i 2024. Det er pludselig blevet dyrere at finansiere både den eksisterende portefølje, men også at igangsætte nye byggerier. Der er ingen tvivl om, at der bliver spekuleret i og krydset fingre for, at renten skal ned – det vil hjælpe os og hele byggebranchen, hvis rentefaldene materialiserer sig. Heldigvis er der tegn på, at inflationen rundt om i verdenen er aftagende, og det er første trædesten mod lavere renteniveauer.

Jeg har noteret mig, at arbejdsløsheden ikke er gået voldsomt op, og det er et tegn på, at der trods alt stadig er investeringslyst derude. Om end det nok i højere grad er renoveringsopgaver, der fylder ordrebøgerne lige nu.

EPD’er giver en stærk markedsposition

Imens konjunkturerne og renteniveauet er markedsvilkår, vi ikke har indflydelse på, er bæredygtighed til gengæld et af de områder, hvor vi kan sætte betydelige aftryk. Og det er vi fortsat med i løbet af 2023.

Året har igen været præget af stor aktivitet med at få lavet så mange og så grundige EPD’er som muligt. Vores kunder har naturligvis stort fokus på bæredygtighed, og derfor har vi stort fokus på at hjælpe dem bedst muligt. Og vi får løbende tilkendegivelser fra kunder og andre markedsaktører om, at vi har sat en fin branchestandard med vores EPD-arbejde. Vi er slet ikke i mål med vores bæredygtighedsrejse – den er først lige begyndt.

Selv i lidt udfordrende tider er det tydeligt og glædeligt, at bæredygtigt byggeri er højt prioriteret. Selvfølgelig på grund af de lovgivningsmæssige krav, men også fordi det giver god mening for miljøet og energiomkostninger i en tid, hvor prisen på for eksempel opvarmning er blevet højere og mere svingende.

Grønne investeringer i egen produktion

Ud over at have fokus på bæredygtighed i vores direkte samarbejde med kunder har vi også fokus på, at vores egen produktion tager så mange miljøhensyn som muligt.

Vi opgraderer løbende vores produktionsfaciliteter, og 2023 har ikke været nogen undtagelse. Når vi investerer i for eksempel nye maskiner, betyder det, at vi producerer mere effektivt, med mindre materialeforbrug og færre reklamationer.

I Jels er vi i fuld gang med en udvidelse på 4.000 kvadratmeter lager- og produktionsanlæg, og den byggeproces har vi også brugt til at vise et udvalg af vores produkter fra sin bedste og mest bæredygtige side.

Snart vender vi det sidste kalenderblad i 2023, og jeg vil på vegne af Lindab derfor gerne takke vores samarbejdspartnere, medarbejdere, kunder for den loyalitet og dedikation, som I har vist os i år.

Rigtig glædelig jul og et godt nytår.


Salgspersonalet hos Lindab har travlt med at tale bæredygtighed med kunderne, der trods urolige tider fortsat har stort fokus på, at byggerier belaster miljøet og klimaet mindst muligt. I løbet af 2023 har Lindabs medarbejdere fortsat arbejdet med at styrke og udvikle EPD’er, der er særdeles brugbare for byggebranchen, når blandt andet CO2-belastninger skal dokumenteres.