Gå til hovedindhold
Lindab Logo
Choose languge
Log ind

Arkitekt om ny brandstation i Nuuk: – Byggeriet afspejler fremtidens brandstation

Siden 2022 har en ny og moderne brandstation i Nuuk været i drift. Mannik & Storm Arkitekter har tegnet projektet og lagt vægt på høj funktionalitet og arbejdsmiljø i designet. Lindab har leveret 80 mm-ledhejseporte i op til dobbelt tykkelse for at holde de kolde temperaturer ude, hvilket er essentielt for at kunne rykke ud med vand – og ikke is – i slangerne.

De seneste 40 år har den grønlandske hovedstad oplevet en befolkningstilvækst, og indbyggertallet i Nuuk er således blevet fordoblet. Da byens brandvæsen dermed dækker et større område end tidligere, stiller det krav til forholdene for brandvæsenet.

Derfor blev det besluttet, at Nuuk skulle have en ny og moderne brandstation, og den stod færdig i foråret 2022. Det er MT Højgaard International, som har opført bygningen, og Mannik & Storm Arkitekter, der har tegnet projektet.

– Byggeriet afspejler fremtidens brandstation, hvor funktionalitet og arbejdsmiljø er i højsæde døgnet rundt, året rundt, siger Ulrik Storm, arkitekt MAA, Mannik & Storm Arkitekter.

– Nuuks brandstation består af forskellige zoner, som skal sikre gode arbejdsgange og den daglige drift med mulighed for hurtig udrykning, klargøring af udstyr og køretøjer – men også attraktive områder i byggeriets ikke‐offentlige arealer for fuldtidsbrandfolkene, der er på vagt, fortsætter han.

Byggeriet er mere end 2.800 kvadratmeter og næsten 100 meter langt. Det er opført i to etager og tæller både værksted, garager, vaskehal samt personalefaciliteter. Og ingen brandstation uden porte til brandbiler. Den nye brandstation har 15 ledhejseporte til køretøjer, og de er leveret af Lindab Profil.

 

Porte til det arktiske klima

Portene skal kunne holde minusgrader, sne og frost ude. Derfor har Lindab leveret 80 millimeter ledhejseporte på 4500 x 4500, som har op mod dobbelt tykkelse for at øge isoleringsevnen, hvilket giver en forbedret u-værdi, så varmen bliver inde, og kulden holdes ude. Det er afgørende for en brandstation på de nordlige breddegrader, hvor vandet til brandslukning ikke må fryse til is.

Derudover sørger portene for et godt lysindfald, så lyset trækkes ind i dagtimerne og således forbedrer indeklimaet for de ansatte. Vinduerne i portene påvirker dog ikke isoleringsevnen.

– Brandstationen har fået fine, nye faciliteter. Men som en myndighed er der også krav til funktionaliteten, da det skal være en driftssikker løsning. For brandbilerne står fyldt med vand, og temperaturen dykker til tider langt under frysepunktet, siger Anders Godsk, portsælger hos Lindab Profil.

Anders Godsk fremhæver det gode samarbejde, der har været i brandstation-projektet:

– Det kan være ret komplekst at sidde med tegninger og et projekt så langt væk, hvilket stiller krav til, at alt er afklaret, inden vi producerer. Her har vi haft et godt samarbejde med arkitekterne omkring løsninger og pladsforhold.

Lindab rådgiver desuden i forbindelse med montage, så det bliver korrekt udført.

Brandstationen i Nuuk er en blandt flere projekter, som Lindab har leveret porte til. Også et nyt forbrændingsanlæg er under opførelse, som får i alt ni ledhejseporte.

De tykkere 80 millimeter-porte er en standardvare hos Lindab, som ligesom resten af sortimentet har en miljødeklaration. Find alle EPD’er her.